text
Служба охорони праці

Дезінфекція резервуарів для питної води

  • 14 квітня 2016
  • 790

Працівники установи використовують під час надзвичайних ситуацій бочки для питної води. З якою періодичністю потрібно проводити дезінфекцію таких резервуарів? Хто саме повинен проводити дезінфекцію — установа, яка використовує бочки (розчином хлорного вапна або пропарюванням гострим паром), чи спеціальна установа?

Для питної води з пунктів розливу, бюветів, колодязів та каптажів джерел встановлено термін зберігання у тарі споживача. Так, у чистій закритій тарі питну воду можна зберігати не більше 24 год. при температурі від +5 °C до +20 °C в місцях, куди не потрапляють прямі сонячні промені. У пунктах розливу питну воду у стаціонарних ємкостях можна зберігати не більше 24 год., у транспортних ємкостях — не більше 6 год.

Якщо перед розливом у тару споживача питну воду додатково знезаражують методами, які не забруднюють її залишковими концентраціями реагентів, і це встановлено санітарно-епідеміологічним дослідженням, то термін зберігання може бути збільшено (п. 3.12,  3.21 ДСанПіН 2.2.4-171-10 (ДСанПіН 2.2.4-400-10) «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010 № 400).

Зберігання та проведення дезінфекції резервуарів для питної води регламентується розділом 8 Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України від 05.07.1995 № 30. Так, відповідно до Правил, резервуари мають бути герметичними для того, щоб питна вода була захищена від зовнішнього забруднення. Дезінфекцію резервуарів, очищення та перевірку герметичності потрібно проводити не рідше одного разу на рік.

Резервуар може бути включений в експлуатацію після двох задовільних бактеріологічних аналізів, які виконують з інтервалом часу, необхідним для повного обміну води в резервуарі.

Дезінфекційні заходи можуть бути профілактичними, поточними та заключними. Профілактичні та заключні дезінфекційні заходи проводять органи державної санітарно-епідеміологічної служби або спеціалізовані суб’єкти підприємницької діяльності. Про це зазначено у статті 33 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III.

Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО. Ми триматимемо вас у курсі всіх актуальних подій у сфері охорони праці!

Освітні заходи
Освітні заходи
Перевірте свої знання та здобудьте нові
Взяти участь
Інтернет-магазин
Інтернет-магазин
Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз
Ми в соцмережах
Знову це надокучливе спливаюче вікно!

Дратує? А Ви зареєструйтеся і спробуйте ще раз!

Витратіть на РЕЄСТРАЦІЮ лише 57 секунд і СКАЧУЙТЕ шпаргалки для спеціаліста з охорони праці, інструкції з охорони праці, журнали реєстрацій інструктажів без обмежень.

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
і скачаю все
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Стаття призначена для професіоналів!

Підтвердіть свій статус професіонала —пройдіть швидку реєстрацію. Після цього Вам будуть доступні:

• професійні матеріали сайту

• шпаргалки для безпомилкової роботи

• вебінари та презентації від найкращих експертів з охорони праці

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І продовжити читання
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль