text
Служба охорони праці

Спецодяг для кухарів

  • 29 січня 2018
  • 938

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Які саме – дізнайтеся зі статті.

Види спецодягу для кухарів

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про охорону праці» та ст. 163 Кодексу законів про працю України на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту.

Важливо!

Працювати кухарем може особа, яка пройшла медичне обстеження та за його результатами здатна виконувати роботи, із записом у санітарну книжку за встановленою формою.

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами, перелік яких встановлюють колективним (трудовим) договором підприємства:

  • куртка біла бавовняна – строком на чотири місяці;
  • брюки світлі (для жінок – спідниця світла) бавовняні – чотири місяці;
  • фартух білий бавовняний – чотири місяці;
  • ковпак білий бавовняний або косинка біла бавовняна – чотири місяці;
  • рукавиці бавовняні – чотири місяці;
  • рушник – чотири місяці;
  • тапочки або туфлі або взуття з текстилю на неслизькій підошві – шість місяців.

На підприємстві можуть використовувати формений спецодяг. Спецодяг має бути виготовлений з натуральних або комбінованих тканин з переважанням натуральних волокон. Оскільки кухарі постійно контактують з продуктами харчування, вони зобов’язані підтримувати свій спецодяг у чистоті.

Спецодяг та спецвзуття мають бути відповідного розміру. Важливо, щоб головний убір був зручний, не заважав роботі та повністю закривав волосся, не допускаючи його потрапляння до страв.

Кухар несе особисту відповідність за якість приготованої їжі (страв), дотримання умов експлуатації засобів виробництва та порушення цієї інструкції у порядку, встановленому Правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

Вимоги щодо використання спецодягу

Існують певні вимоги як до кухаря, так і до одягу, який він використовує під час роботи. Дуже важливо, щоб особа, яка працює з продуктами харчування, ретельно дотримувалася правил особистої гігієни. Вони зводяться, зокрема, до таких вимог:

  • утримувати в чистоті особистий та санітарний одяг і взуття;
  • не використовувати санітарний одяг та взуття поза межами кухні;
  • доглядати за чистотою тіла, рук і волосся;
  • дотримуватися санітарного режиму на виробництві та в побуті.

Перед початком роботи кухар зобов’язаний одягнути санітарний одяг та взуття. При цьому потрібно слідкувати за тим, щоб жодна частина одягу не звисала, не мала довгих кінців. Волосся необхідно прибрати під головний убір.

Увага!

Заколювати одяг булавками (шпильками) заборонено.

Також не можна тримати у кишенях одягу булавки, шпильки, голки, скляні, інші гострі або дрібні предмети. Не можна носити ювелірні прикраси.

Кухар зобов’язаний перебувати на робочому місці у чистому санітарному одязі та взутті; мити руки з милом при переході від однієї операції до іншої, після кожної перерви у роботі, контакту із забрудненими предметами та після відвідування туалету.

Особливу увагу кухар повинен приділити гігієні рук. Вони мають бути завжди чистими, нігті – коротко остриженими. Кухарям забороняється фарбувати нігті лаком. Під час роботи з нагрівальним обладнанням для захисту рук від опіків використовувати знімні ручки або захисні рукавиці (можна використовувати сухий рушник).

Після закінчення роботи потрібно зняти санітарний одяг, взуття та головний убір, очистити їх від пилу та іншого бруду, покласти у відведене для зберігання місце. Шафи для спецодягу та взуття повинні утримуватися в чистоті, в них не можна зберігати їжу та брудний посуд. Індивідуальні шафи для зберігання санітарного одягу потрібно регулярно мити і дезінфікувати. Санітарний одяг перуть у пральнях.

Пам’ятайте! Верхній домашній одяг, головний убір та особисті речі не дозволяється зберігати у робочій зоні. Для них має бути відведена окрема шафа.

Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО. Ми триматимемо вас у курсі всіх актуальних подій у сфері охорони праці!

Освітні заходи
Освітні заходи
Перевірте свої знання та здобудьте нові
Взяти участь
Інтернет-магазин
Інтернет-магазин
Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз
Ми в соцмережах
Знову це надокучливе спливаюче вікно!

Дратує? А Ви зареєструйтеся і спробуйте ще раз!

Витратіть на РЕЄСТРАЦІЮ лише 57 секунд і СКАЧУЙТЕ шпаргалки для спеціаліста з охорони праці, інструкції з охорони праці, журнали реєстрацій інструктажів без обмежень.

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
і скачаю все
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Стаття призначена для професіоналів!

Підтвердіть свій статус професіонала —пройдіть швидку реєстрацію. Після цього Вам будуть доступні:

• професійні матеріали сайту

• шпаргалки для безпомилкової роботи

• вебінари та презентації від найкращих експертів з охорони праці

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І продовжити читання
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль