З настанням холодної пори року для деяких категорій працівників стає актуальним питання про правомірність отримання додаткової перерви в роботі, під час якої вони можуть не лише відпочити, а й зігрітися. За яких умов її можна отримати – відповідаємо в статті.
Нормативне регулювання
Працівникам, які працюють у холодну пору року на відкритому повітрі, надають спеціальні перерви для обігрівання та відпочинку, що входять до робочого часу. Це передбачає
Вимоги безпеки під час робіт на відкритих територіях у холодну пору року
Показники мікроклімату для відкритих територій у холодну пору року регламентують Державні санітарні норми та правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджені наказом МОЗ від 08.04.2014 № 248 (далі — Гігієнічна класифікація).
Класи умов праці при роботі на відкритих територіях у холодний період наведені в Додатку 8 до Гігієнічної класифікації.
Кто має право на спеціальну перерву для обігрівання та відпочинку
Про тривалість такої перерви в кодексі нічого не сказано, однак визначено, що ці перерви включаються у робочий час.
При цьому закон зобов’язує власника або уповноважений ним орган обладнати приміщення, в якому будуть зігріватися та відпочивати працівники.
Переліки працівників, які мають право на спеціальні перерви, погодні умови та тривалість і кількість перерв установлюють у колективних договорах. Під час організації робочого процесу на відкритих територіях у холодну пору рекомендовано складати графіки робіт.
Для помірно складних робіт слід передбачати перерви для обігрівання по 10 хв у теплому місці.
У цій нормі закону вказано, що працівникам повинна надаватися перерва для відпочинку і харчування, тривалість якої не повинна перевищувати 2 годин. Ця перерва, на відміну від спеціальної перерви, не включається в робочий час.
Законодавство не встановлює спеціальний час початку та закінчення обіду або відпочинку: це визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку. Однак у ст. 66 зазначено, що перерва робиться, як правило, через 4 години після початку роботи. Як використовувати цей час і де його проводити — працівники вирішують на власний розсуд.
Перелік робіт, які виконуються без перерви, порядок і місце приймання їжі визначають власник або уповноважений ним орган за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства.