Організація режиму праці в спекотних умовах

1429
Для профілактики перегрівання працівників в робочих умовах слід організувати для них раціональний режим праці

При роботах на відкритих місцевостях і температурі навколишнього середовища від 35 ºС, тривалість періодів безперервної роботи має складати 15-20 хвилин із наступним відпочинком не менш 10-12 хвилин в приміщеннях з охолодженням.

За цих умов допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну становитиме:

  • для осіб, які використовують спецодяг для захисту від теплового випромінювання, не більше 4-5 годин;
  • 1,5-2 години для осіб без спецодягу.

В охолоджуваних приміщеннях слід підтримувати температуру повітря на рівні 24-25 °C.

Зверніть увагу!

Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 ºС за показниками мікроклімату відноситься до екстремальних. За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Потрібно змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.

Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спецодяг або одяг з натуральних тканин.

За умов підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб від 25 до 40 років.

Питний режим

Для профілактики зневоднення організму рекомендується правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС.

Для оптимального водозабезпечення та компенсації втрати солей і мікроелементів рекомендується вживання:

  • підсоленої води,
  • мінеральної лужної води,
  • молочнокислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка),
  • соків,
  • вітамінізованих напоїв,
  • киснево-білкових коктейлів.

Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин.

При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно одну склянку кожні 20 хвилин.

Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується вживати фрукти і овочі.

Написати коментар до статті про організацію режиму праці у спеку



Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Інтернет-магазин

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією

Свіжий номер журналу

Серпневий Довідник вже на сайті

«Наказ про дії персоналу під час аварій та нещасних випадків»

ЖУРНАЛИ ДЛЯ СПЕЦІАЛІСТА З ОХОРОНИ ПРАЦІ





© Служба охорони праці, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу

Свідоцтво про державну реєстрацію
КВ 14788-3759 Р від 17.06.2008


  • Ми в соцмережах
Якщо я скачаю файл без реєстрації, чи стану я Піратом?

Ми б на Вашому місці так не ризикували!

Витратіть на РЕЄСТРАЦІЮ лише 57 секунд і СКАЧУЙТЕ шпаргалки кадровика, форми, зразки та бланки кадрових документів без обмежень.



У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І продовжуйте скачування!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Що? Вже йдете? І не дочитаєте?





Щоб повернутися до статті, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЯ НА ПОРТАЛІ. Це займе не більше 1 хв — натомість надалі читатимете ще більше статей, запитань та відповідей.



У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І не відволікайтеся!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль