text
Служба охорони праці

Затверджено нові Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв

  • 12 червня 2017
  • 384

Наказом Міністерства соціальної політики України 18.04.2017 № 635 затверджено нові Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв (далі – Правила). Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування (готується до опублікування 16.06.2017 в № 47 «Офіційного вісника України»).

Ці Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які здійснюють діяльність, пов’язану з виробництвом солоду, пива, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод.

Вимоги цих Правил є обов’язковими для виконання роботодавцями та працівниками під час виробництва:

  • солоду;
  • пива (в тому числі і при експлуатації мініпивоварень з виробництва пива, призначених для барів, ресторанів, кафе і невеликих виробництв);
  • безалкогольних та слабоалкогольних напоїв;
  • мінеральних та питних вод.

Правила встановлюють вимоги до безпечного виконання робіт в усіх технологічних процесах відповідного виробництва.

Обов’язки роботодавця відповідно до Правил охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв

Отже для зниження небезпек та ризиків негативного впливу небезпечних та шкідливих факторів на здоров’я та життя працівників роботодавець повинен:

  • забезпечити функціонування СУОП;
  • розробити та запровадити методику(и) ідентифікації небезпек та оцінювання ризиків по всіх ланках виробничих процесів та робочих місць. Ідентифікацію небезпек та оцінку ризиків необхідно переглядати при появі та виявленні нових джерел небезпек до прояву їх негативного впливу на працівників;
  • затверджувати нормативні акти про охорону праці, які діють на підприємстві;
  • розроблювати та затверджувати інструкції з охорони праці;
  • вести журнал реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт з підвищеною небезпекою;

Скачати бланк Журнал реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт з підвищеною небезпекою

Затверджено нові Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв

Окрім цього, в обов’язки роботодавця входить:

  • створення на підприємстві служби охорони праці;
  • забезпечення безпечну та надійну експлуатацію виробничих будівель і споруд;
  • утримання території підприємства в чистоті та безпечному стані;
  • розробити плани локалізації та ліквідації аварій (ПЛАС);
  • проведення атестації робочих місць за умовами праці на робочих місцях, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина чи матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих;
  • скласти і затвердити переліки робіт, що виконуються на підприємстві за наявними допусками;

Скачати Перелік робіт, що виконуються на підприємстві за наявними допусками

Затверджено нові Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв

Скачати бланк Наряд-допуск на виконання робіт з підвищеною небезпекою

Затверджено нові Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв

Вимоги Правил щодо безпечного виробництва, транспортування та зберігання продукції

Правила також містять інформацію щодо:

  • вимог безпеки під час обслуговування, експлуатації виробничого обладнання та організації робочих місць,
  • порядку нанесення захисних покрить на внутрішні поверхні технологічних посудин;
  • утримання, експлуатація та обслуговування електроустановок та електричних мереж;
  • вимог безпеки під час проведення технологічних процесів;
  • вимог безпеки під час виробництва солоду;
  • вимог безпеки під час виробництва пива;
  • вимоги безпеки під час виробництва безалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод;
  • вимог безпеки під час виробництва квасу;
  • вимоги безпеки під час розливу пива, безалкогольних напоїв, мінеральних та інших вод;
  • вимоги безпеки під час зберігання, переробки та переміщення сировини, готової продукції і тари;
  • вимоги безпеки під час зберігання і транспортування хімічних речовин.

Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО. Ми триматимемо вас у курсі всіх актуальних подій у сфері охорони праці!

Освітні заходи
Освітні заходи
Перевірте свої знання та здобудьте нові
Взяти участь
Інтернет-магазин
Інтернет-магазин
Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз
Ми в соцмережах
Знову це надокучливе спливаюче вікно!

Дратує? А Ви зареєструйтеся і спробуйте ще раз!

Витратіть на РЕЄСТРАЦІЮ лише 57 секунд і СКАЧУЙТЕ шпаргалки для спеціаліста з охорони праці, інструкції з охорони праці, журнали реєстрацій інструктажів без обмежень.

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
і скачаю все