text

Активуйте подарунковий доступ >

Служба охорони праці

Небезпечні та шкідливі виробничі фактори

  • 13 червня 2016
  • 25691

Метою охорони праці на підприємстві є оцінка обстановки та характеристик трудового процесу в частині його впливу на здоров'я і життя працівника. Для досягнення цього завдання державою встановлено низку критеріїв оцінки, які допомагають визначити ступінь небезпечності умов праці на підприємствах, що використовують працю найманих робітників.

З урахуванням наслідків впливу на працездатність співробітників виробничий процес можна розділити на небезпечний та шкідливий.

Небезпечні та шкідливі виробничі фактори Атестація робочих місць за умовами праці

Класифікація небезпечних та шкідливих виробничих факторів

До основних небезпечних та шкідливих виробничих факторів належать такі:

  1. фізичні небезпечні та шкідливі виробничі фактори:
  • незадовільний мікроклімат (температура, вологість, вентиляція повітря, інфрачервоне або ультрафіолетове випромінювання) в приміщенні;
  • барометричний тиск;
  • постійні електричні поля і випромінювання;
  • небезпечні іонізуючі випромінювання;
  • високий рівень промислових шумів та вібрацій (місцева або загальна);
  • недостатнє природне або технічне освітлення в робочих приміщеннях.

  1. хімічні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, що передбачають використання небезпечних речовин хімічного походження у виробництві;
  2. біологічні характеристики (мікроорганізми, які знаходяться в бактеріальних медикаментах, патогенні мікроелементи);
  3. загальна організація робочого процесу на підприємстві:
  • тяжкість роботи, що представлена об’ємом фізичних зусиль, навантаженням на опорно-руховий апарат, серцево-судинну, дихальну та інші системи робітника. Зокрема, тяжкість праці характеризується такими факторами як фізичне навантаження робітника, наприклад, масою вантажу, яку необхідно підняти і перемістити робітнику, обсягом статичного навантаження, незручною робочою позою тощо.
  • інтенсивність праці, яка представлена навантаженням на центральну нервову систему, органи чуттів, психологічним станом робітника (наприклад, інтелектуальні або емоційні навантаження, монотонність роботи).

Звертаємо увагу, що наведений перелік шкідливих факторів виробничого середовища не є вичерпним і може відрізнятись на кожному окремому підприємстві залежно від специфіки його діяльності.

Проте, при складанні загальної оцінки трудового становища на підприємстві, необхідно пам’ятати, що всі шкідливі фактори виробничого середовища пов’язані однією спільною рисою, а саме наявністю у них негативних наслідків у формі професійного або виробничого захворювання, короткочасного або постійного зниження працездатності особи, порушення здоров’я робітника або навіть його близьких родичів.

Небезпечні та шкідливі виробничі фактори Оцінка умов праці на робочому місці

Визначення класу і ступеня важкості та напруженості

Важкість та напруженість праці визначаються за основними та допоміжними показниками, що є характерними для конкретного робочого місця. Основними показниками важкості праці є:

  • фізичне динамічне навантаження;
  • стереотипні робочі рухи;
  • статичне навантаження;
  • переміщення у просторі.

Основними показниками напруженості праці є:

  • тривалість зосередження уваги або щільність сигналів;
  • ступінь ризику для власного життя та життя інших осіб або ступінь відповідальності за життя інших осіб;
  • змінність при роботі виключно в нічну зміну.

Гігієнічна оцінка важкості та напруженості праці проводиться шляхом додавання відношень виміряних або розрахованих показників до їх допустимих рівнів, помножених на коефіцієнт значимості показника (1,0 – для основних показників, 0,15 – для допоміжних).

Клас та ступінь важкості й напруженості праці визначаються відповідно до розрахованих балів (сума відношень основних та допоміжних показників до їх нормативних рівнів, помножених на відповідний коефіцієнт) згідно з таблицею, наведеною нижче.

Найвищі клас та ступінь за факторами «важкість» або «напруженість» трудового процесу – 3 клас, 3 ступінь (особливо важка або особливо напружена праця).

Критерії визначення класу та ступеня

Клас та ступінь шкідливості

До 1,0

2 клас

Від 1,0 до 2,0 включно

3 клас, 1 ступінь

Від 2,0 до 3,0 включно

3 клас, 2 ступінь

Більше 3,0

3 клас, 3 ступінь

Нормативні акти, які доповнюють перелік шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища

Для створення більш повного уявлення про обсяг законодавчих вимог стосовно характеристик і факторів виробничого середовища рекомендуємо ознайомитись з такими нормативними актами:

Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО. Ми триматимемо вас у курсі всіх актуальних подій у сфері охорони праці!

Освітні заходи
Освітні заходи
Перевірте свої знання та здобудьте нові
Взяти участь
Інтернет-магазин
Інтернет-магазин
Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз
Ми в соцмережах
Знову це надокучливе спливаюче вікно!

Дратує? А Ви зареєструйтеся і спробуйте ще раз!

Витратіть на РЕЄСТРАЦІЮ лише 57 секунд і СКАЧУЙТЕ шпаргалки для спеціаліста з охорони праці, інструкції з охорони праці, журнали реєстрацій інструктажів без обмежень.

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
і скачаю все
Зареєструюся