Замовляйте онлайн або телефонуйте безплатно 0 800 212 312

Активуйте подарунковий доступ ▶ ▷

Довідник спеціаліста з охорони праці

Інструкція з охорони праці для буфетниці

9 жовтня 2019
41
Середній бал: 5 із 5
юрист-практик, експерт з питань охорони праці

У статті наведена примірна інструкція з охорони праці для буфетниці. Скачайте її та за потреби адаптуйте до умов вашого підприємства.

Інструкція з охорони праці для буфетниці

Загальні положення

1.1. Інструкція з охорони праці для буфетниці (далі — буфетниця) розроблена відповідно до:

  • Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9;
  • Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, з наступними змінами і доповненнями.

1.2. У своїй діяльності буфетниця керується:

  • нормативно-правовими актами про охорону праці та навколишнє середовище;
  • цією інструкцією та іншими локальними актами, які діють на підприємстві.

1.3. У разі пошкодження здоров’я з вини власника буфетниця має право на відшкодування в установленому порядку заподіяної їй шкоди.

1.4. За невиконання вимог цієї інструкції буфетниця несе відповідальність згідно з чинним законодавством.

1.5. До роботи буфетницею допускаються особи, які досягли 18-літнього віку, мають відповідну кваліфікацію, пройшли навчання з безпечної експлуатації апаратів, машин, обладнання, медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж на робочому місці та інструктаж з пожежної безпеки.

1.6. Буфетниця повинна знати правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Як визначити тривалість роботи із шкідливими умовами праці

1.7. На буфетницю можуть впливати такі шкідливі виробничі фактори, як:

  • підвищена температура обладнання;
  • підвищені температура, вологість повітря робочої зони;
  • підвищені шум, вібрація на робочому місці;
  • незахищені струмоведучі частини електрообладнання;
  • недостатня освітленість робочої зони;
  • протяги;
  • захаращеність робочого місця;
  • відсутність спеціальних пристосувань, інструменту;
  • інші негативні фактори.

1.8. З метою дотримання правил охорони праці буфетниця повинна:

  • неухильно керуватися вимогами правил внутрішнього трудового розпорядку, інструкцій з охорони праці, пожежної безпеки та електробезпеки;
  • знати обсяг кваліфікаційних вимог відповідно до наданого розряду та забезпечити раціональну організацію праці на своєму робочому місці;
  • суворо дотримуватись правил особистої гігієни та санітарних правил;
  • не приступати і не виконувати роботу у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або стомленому стані;
  • користуватися спецодягом та засобами індивідуального захисту;
  • знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння та вміти користуватися ними.

1.9. Буфетниця забезпечується за встановленими галузевими нормами таким спеціальним робочим одягом та взуттям:

  • куртка біла бавовняна;
  • шапочка біла бавовняна;
  • фартух білий бавовняний;
  • рушник;
  • кітель білий полотняний;
  • блузка біла бавовняна.

1.10. Робоче місце буфетниці повинно утримуватись у порядку і чистоті, має бути забезпечене захисними і запобіжними пристроями та мати достатнє освітлення.

1.11. Буфетниці забороняється:

  • працювати на несправному обладнанні, устаткуванні;
  • працювати за відсутності на обладнанні засобів захисту, захисного заземлення;
  • працювати за несправної дії вентиляційних пристроїв;
  • працювати за відсутності під ногами сухого настилу, який ізолює буфетницю від підлоги;
  • виконувати самостійно ремонт, налагодження устаткування;
  • виконувати роботу в брудному спецодязі;
  • заколювати спецодяг і тримати у кишенях одягу булавки, скляні та інші гострі предмети.

    Вимоги безпеки перед початком роботи

    2.1. Одягти спецодяг, перевірити наявність засобів захисту.

    2.2. Інструмент, пристосування розташувати в зручному і безпечному для користування порядку.

    2.3. Перевірити справність обладнання, наявність на ньому засобів захисту, захисного заземлення, справність автоматичного виключення їхнього живлення.

    2.4. Перед включенням кип’ятильника необхідно переконатись у справності автоматики, поплавкового пристрою, заповненні його водою і безупинному її надходженні.

    Вимоги безпеки під час виконання роботи

    3.1. Відкривати крани подачі пари і гарячої води на кавоварку необхідно плавно, без ривків.

    3.2. Забороняється експлуатація кавоварки за відсутності води в котлі, несправності манометра, сигнальної лампочки рівня води, датчика автоматичного виключення живлення котла.

    3.3. При застосуванні гідрофорів (посилювачів тиску) до кавоварних машин гідравлічної дії з блок-кранами дуплекс-вимикач тиску гідрофору повинен бути налагоджений на вимикання насосу після досягнення в резервуарі тиску не більше 0,29 МПа.

    3.4. Забороняється працювати на кавоварці при несправних тепловому автоматі, регуляторі тиску, манометрі та запобіжному клапані.

    3.5. Під час роботи кип’ятильника не повинно бути парування, викиду кип’ятку. З метою уникнення опіку парою і кип’ятком забороняється відкривати кришку збірника кип’ятку.

    3.6. При роботі з ножем лезо необхідно тримати від себе.

    3.7. Забороняється експлуатація машини для нарізки гастрономічних товарів без огороджувального щитка ножа і заточувального пристрою, експлуатація заточувального пристосування без блокувального пристрою.

    3.8. Забороняється перевіряти гостроту ріжучих країв ножа рукою.

    3.9. Не допускається підтримувати продукт у лотку рукою чи іншими предметами під час роботи машини, перевіряти зазори на увімкненій машині.

    3.10. Відкривати консервні банки необхідно спеціальними ножами або пристроями.

    3.11. При відкорковуванні пляшок із шипучими напоями не можна спрямовувати їх горловиною на людей.

    3.12. При заливанні кави, какао у резервуар автомату для продажу гарячих напоїв треба користуватися спеціальною підставкою. Використання інших випадкових підставок, стільців, ящиків забороняється.

    Вимоги безпеки після закінчення роботи

    4.1. Вимкнути обладнання.

    4.2. Механізм кавомолки необхідно очищати тільки щіткою чи сухою ганчіркою. Зовнішні поверхні кавомолки протираються сухою ганчіркою.

    4.3. Після закінчення роботи злити кип’яток із збірника кип’ятку, закрити крани зливу кип’ятку та на трубопроводі підводу холодної води.

    4.4. Прибрати робоче місце, інструмент.

    4.5. Доповісти керівникові про всі недоліки, які спостерігалися під час роботи.

    Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

    5.1. Негайно відключити всі споживачі електроструму.

    5.2. Повідомити про те, що сталося, керівникові робіт.

    5.3. Не допускати до небезпечної зони сторонніх осіб.

    5.4. Якщо є потерпілі, надати їм домедичну допомогу. За необхідності викликати «швидку медичну допомогу».

    5.5. Якщо сталася пожежа — викликати пожежну частину та приступити до гасіння підручними засобами пожежогасіння.

    5.6. В усіх випадках виконувати вказівки керівника щодо ліквідації аварійної ситуації.

    logo
    Знову це надокучливе спливаюче вікно!

    57 секунд на реєстрацію і документ Ваш!

    А також шпаргалки для спеціаліста з охорони праці, інструкції з охорони праці, журнали реєстрацій інструктажів без обмежень
     

    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль
    Я тут вперше
    АБО ЗАЙТИ ЧЕРЕЗ СОЦМЕРЕЖІ
    Зареєструватися і скачати
    Знову це надокучливе спливаюче вікно!

    57 секунд на реєстрацію і документ Ваш!

    А також шпаргалки для спеціаліста з охорони праці, інструкції з охорони праці, журнали реєстрацій інструктажів без обмежень
     

    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль
    Я тут вперше
    АБО ЗАЙТИ ЧЕРЕЗ СОЦМЕРЕЖІ
    Зареєструватися і скачати
    ×
    Стаття для професіонала!

    Підтвердіть, будь ласка, свій статус професіонала, пройшовши швидку реєстрацію. Після цього Вам будуть доступні:

    • професійні матеріали сайту;

    • шпаргалки для безпомилкової роботи;

    • вебінари та презентації від найкращих експертів з охорони праці.

    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль
    Я тут вперше
    АБО ЗАЙТИ ЧЕРЕЗ СОЦМЕРЕЖІ
    Зареєструватися

    Скачайте План роботи інженера з охорони праці

    Скористайтеся готовим зразком плану або адаптуйте власний з урахуванням особливостей вашого підприємства.

    План роботи інженера з охорони праці

     Скачати