Забезпечення працівників газованою солоною водою

63
Згідно з Кодексом законів про працю України роботодавець зобов’язаний безплатно забезпечувати працівників гарячих цехів і виробничих ділянок газованою солоною водою. Дізнайтеся про цей вид компенсації, про умови її надання та вимоги до облаштування місць отримання на підприємстві газованої солоної води

Тривала робота, що проходить у гарячих цехах і нерідко пов’язана ще й з великим фізичним навантаженням, при частому питті прісної води може призвести до перегрівання, знесолення та зневоднення організму. Щоб запобігти цьому, працівники гарячих цехів і виробничих ділянок повинні мати можливість частіше пити солону воду, а щоб її приємніше було пити — вона має бути газованою

Безплатне забезпечення працівників газованою солоною водою передбачено такими нормативними актами:

1. Кодекс законів про працю України (КЗпП) від 10.12.1971.

2. Закон України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-ХІІ (далі — Закон про охорону праці).

3. ДСП 3.3.1.038-99 «Підприємства чорної металургії. Державні санітарні правила».

Цехи та виробничі ділянки, де організовують постачання газованої солоної води, визначаються органами санітарного нагляду за погодженням із роботодавцем.

До гарячих цехів належать: доменні, мартенівські, прокатні, випалювальні та інші цехи металургійної промисловості, гути скляних заводів, горна порцеляно-фаянсових та цегельних заводів, котельні та машинні зали електростанцій, де робота проводиться при високих температурах.

Безплатно забезпечувати газованою солоною водою необхідно працівників гарячих цехів і ділянок. Як же визначити, які саме ділянки слід вважати «гарячими»?

За роз’ясненням Інституту медицини праці НАМН України від 31.05.2007 № 19/668 згідно з ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» до «гарячих ділянок» робіт належать такі ділянки, на яких температура повітря перевищує 28 °С на постійних робочих місцях і 28–30 °С — на непостійних робочих місцях, крім цього має місце інфрачервоне (теплове) випромінювання, інтенсивність якого перевищує 140 Вт/м2. Такі умови сприяють перегріванню організму. Наявність збільшеної відносної вологості та виконання важкої фізичної праці ще більше погіршує тепловий стан працівника і функціонування організму.

Гарячими вважаються роботи у ливарних, ковальсько-пресових і термічних цехах машинобудівних заводів, машинно-ванних цехах склозаводів, у мартенівських, доменних та інших цехах металургійних заводів, у коксохімічному виробництві, прокатних і трубних цехах, у хімічному виробництві при екзотермічних процесах тощо.

Склад газованої солоної води має бути таким: 0,5% (5 г на 1 л води) повареної солі (хлористого натрію), вуглекислота (СО2), уведена під тиском 3–7 атм. Для приготування газованої солоної води застосовують сатуратор — апарат для насичення рідин вуглекислим газом або повітрям. Потрібну кількість кип’яченої або артезіанської води вливають у сатуратор, додають хлористий натрій, який розмішується у сатураторі, а потім заряджають вуглекислотою під тиском.

Установки для постачання газованої солоної води мають бути обладнані пристроєм, що забезпечує належну температуру води у виробничих умовах.

З метою усунення окислювання металеві поверхні в установках для забезпечення робітників газованою солоною водою мають бути вилуджені оловом або іншим металом без вмісту свинцю (п. 4 Постанови від 11.06.1934).

Склад води і гігієнічне утримання установки мають бути під постійним наглядом пункту охорони здоров’я.



Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Інтернет-магазин

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією

Спробуйте безплатно

Безплатний презентаційний номер е-журналу «Довідник спеціаліста з охорони праці» — чудова можливість ознайомитися з ним та оцінити актуальність і корисність публікацій. Завантажуйте та читайте!


Розсилка





© Цифрове видавництво MCFR, 2016. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу

0 44 586 56 06
0 800 212 012 (callback)

Бухгалтерам бюджетних організацій рекомендуємо відвідати портал «Головбух: Бюджет»


  • Ми в соцмережах